Warmtepompen

Bent u op zoek naar een duurzaam en kostenefficiënt verwarmingssysteem?

Dan is een warmtepomp zeker een oplossing om in overweging te nemen! 

Dit systeem is momenteel één van de meest milieuvriendelijke manieren om een huis te verwarmen. Warmtepompen halen 80% van hun energie uit de natuur (aarde, water en lucht) waardoor u niet alleen het milieu een handje helpt, maar ook uw portemonnee. Het verbruik is namelijk tot 5 keer lager dan dat van een traditionele verwarmingsketel! 

Benieuwd naar de verdere voordelen? Lees hieronder meer. 

Voordelen warmtepompen van IQ Climate

Kostenefficiënt

Milieuvriendelijk

Comfort & Controle

Flexibiliteit

Nuttige info voor je je warmtepomp installeert  

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

● Verminder je verwarmingskosten en impact op het milieu met onze energie-efficiënte warmtepompen.

● Onze warmtepompen garanderen geruisloos comfort dankzij het Sound Safe System.

● De warmtepomp integreert moeiteloos in elke woonruimte, zonder in te boeten aan efficiëntie. Perfect voor zowel binnen- als buitenshuis.

● Ideaal voor nieuwbouw of een renovatieproject.

● Beheer je verwarming via je smartphone of integreer in je smart home-systeem voor ultiem gemak en efficiëntie.

Ontdek de toekomst van verwarming met onze warmtepompen: slim, efficiënt, en milieubewust.

Hoe werkt een warmtepomp?

De warmtepomp onttrekt via collectoren warmte aan de lucht, de bodem of het grondwater. De koelvloeistof stroomt in de collectoren. Deze neemt de warmte op en verdampt. Een compressor comprimeert de stoom, waardoor de temperatuur verder stijgt. De verwarmde damp komt vervolgens in een condensor terecht, die de warmte afgeeft aan de cv-leidingen voor vloerverwarming of radiatoren. Het enige onderdeel van de warmtepomp dat energie verbruikt is de compressor. Deze wordt aangedreven door elektriciteit of aardgas.

Welke soort warmtepompen bestaan er?

Lucht-lucht warmtepomp:

Een lucht-lucht warmtepomp is een innovatief verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van de buitenlucht als energiebron om warmte te genereren.

Bij een lucht-lucht warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht geabsorbeerd en via een compressor naar een hogere temperatuur gebracht. Vervolgens wordt deze warmte via een binnenunit in de vorm van warme lucht de ruimte ingeblazen. Dit zorgt voor een comfortabele en gelijkmatige verwarming van de binnenruimte.

Een lucht-lucht warmtepomp dient ook als airconditioning tijdens warmere seizoenen. Het systeem kan namelijk de warme lucht uit de binnenruimte absorberen, deze afkoelen en de gekoelde lucht vervolgens terugblazen. Hierdoor zorgt het voor een aangenaam binnenklimaat, het hele jaar door.

Kortom, een lucht-lucht warmtepomp is een flexibel en energiezuinig verwarmingssysteem dat zowel kan verwarmen als koelen. Het biedt comfortabele temperaturen in huis en is optimaal voor diegenen op zoek naar een efficiënte en veelzijdige verwarmingsoplossing.

Lucht-water warmtepomp:

Een lucht-water warmtepomp is een geavanceerd verwarmingssysteem dat warmte uit de buitenlucht haalt en deze overdraagt aan water. Het is een efficiënte en duurzame manier om je huis te verwarmen en warm water te produceren.

Bij een lucht-water warmtepomp wordt de warmte uit de buitenlucht geabsorbeerd via een buitenunit. Deze warmte wordt vervolgens via een compressor naar een hogere temperatuur gebracht en overgedragen aan een watercircuit in je woning. Dit watercircuit kan dienen als vloerverwarmingssysteem, radiatoren of zelfs voor het verwarmen van tapwater.

Een lucht-water warmtepomp is ook perfect geschikt voor koudere klimaten. Het systeem kan ook in de zomer worden gebruikt voor passieve koeling, waarbij het de warmte uit je huis afvoert.

Kortom, een lucht-water warmtepomp is een efficiënt en milieuvriendelijk verwarmingssysteem dat gebruikmaakt van de warmte uit de buitenlucht om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Het biedt een duurzame oplossing voor het verminderen van je energieverbruik en het creëren van een comfortabel binnenklimaat, ongeacht het seizoen.

Water-water warmtepomp

Een water-water warmtepomp maakt gebruik van de constante temperatuur van het grondwater of oppervlaktewater om je huis te verwarmen en warm water te leveren. Het is een duurzame en efficiënte oplossing die het hele jaar door betrouwbare verwarming biedt.

Bij een water-water warmtepomp wordt water uit een bron, zoals een grondwaterput of een nabijgelegen meer, gebruikt als energiebron. Dit water wordt door een buizensysteem gepompt en door de warmtepomp opgevangen. Vervolgens wordt de warmte via een compressor naar een hogere temperatuur gebracht en overgedragen aan het verwarmingssysteem van je woning, zoals vloerverwarming of radiatoren.

Een water-water warmtepomp profiteert van de stabiele temperatuur van het water, wat resulteert in een hoog rendement en betrouwbare verwarming, zelfs tijdens koudere periodes. Het systeem kan ook worden gebruikt voor passieve koeling in de zomer door warmte uit je huis terug te brengen naar de bron.

Kortom, een water-water warmtepomp is een duurzame en efficiënte oplossing voor het verwarmen van je huis en het leveren van warm water.

Door gebruik te maken van de constante temperatuur van het grond- of oppervlaktewater biedt het een betrouwbare verwarmingsoplossing met een hoog rendement. Het is een milieuvriendelijke keuze waarmee je kunt bijdragen aan een duurzamere toekomst.

 

 

Premie

Mijn Verbouw Premie

wat?

De premie is van toepassing op verschillende types warmtepompen:

Deze warmtepomp maakt gebruik van een buizennetwerk in de grond om water uit de bodem of grondwater te halen. De verzamelde warmte wordt vervolgens overgedragen aan het water van het centrale verwarmingssysteem.

Dit type warmtepomp haalt warmte uit de buiten- of binnenlucht en brengt deze de woning binnen in de vorm van warme lucht.

Een lucht/water-warmtepomp onttrekt warmte aan de buiten- of binnenlucht en geeft deze af aan het water van het centrale verwarmingssysteem.

Deze warmtepomp combineert een nieuwe elektrische lucht/water-warmtepomp, die in ieder geval wordt gebruikt voor ruimteverwarming, met een nieuwe of bestaande gascondensatieketel. Beide zijn aangesloten op hetzelfde afgiftesysteem en worden geregeld door een gemeenschappelijke regeling die de opwekker met het beste rendement selecteert.

Wie?

Elke eigenaar of investeerder in bestaande woon- en niet-woongebouwen komt in aanmerking voor een premie wanneer je een nieuwe warmtepomp installeert. Dit geldt ook voor gemeenschappelijke warmtepompen die dienen voor meerdere appartementen in een appartementsgebouw. In dit geval ontvangt de investeerder de premie voor het volledige appartementsgebouw. Als er een vereniging van mede-eigenaars (VME) is opgericht, komt de premie toe aan de VME.

Je kan een premie aanvragen voor verschillende situaties:

1. Renovatie van een bestaand gebouw: Dit kan een woning, appartement, appartementsgebouw of een niet-woongebouw zijn, gelegen in het Vlaamse Gewest. Door het plaatsen van een nieuwe warmtepomp tijdens de renovatie, komt u in aanmerking voor de premie.

2. Realisatie van een nieuwe woning of appartement door herbestemming: Als u een bestaand gebouw, zoals een bedrijfspand of schuur, omvormt tot een woning door middel van herbestemming, kunt u ook de premie aanvragen wanneer u een warmtepomp installeert. Dit geldt voor projecten gelegen in het Vlaamse Gewest.

Een gebouw dat gesloopt en volledig herbouwd wordt, komt niet in aanmerking voor de premie. In dergelijke gevallen kan er echter wel een ander voordeel van toepassing zijn, namelijk het verlaagde btw-tarief voor afbraak en wederopbouw. Normaal gesproken geldt hierbij een tarief van 6% in plaats van 21% btw. Dit is van toepassing voor een vervangingsbouw.

Particulieren die niet in aanmerking komen voor het verlaagde btw-tarief, kunnen onder bepaalde voorwaarden in het Vlaamse Gewest een sloopen heropbouwpremie aanvragen. Dit biedt een financiële tegemoetkoming voor de kosten die gepaard gaan met het slopen en herbouwen van een woning.

Andere voorwaarden

Een samenvatting:

 Premieperiode: U kunt slechts eens om de 10 jaar in aanmerking komen voor een premie voor een warmtepomp. Eerdere premies die u van Fluvius heeft ontvangen, worden hierbij meegeteld.

Toepassingen: De warmtepomp moet dienen voor ruimteverwarming en kan indien gewenst ook worden gebruikt voor de productie van sanitair warm water en zwembadverwarming.

Lucht/water warmtepomp: De warmtepomp moet de enige bron van centrale verwarming zijn voor het volledige gebouw.

Actieve koeling: Het is mogelijk om de warmtepomp te gebruiken voor actieve koeling, op voorwaarde dat aan de volgende drie voorwaarden wordt voldaan:

● De warmtepomp is de enige bron van centrale verwarming voor het volledige gebouw.

● Er is een fotovoltaïsche installatie aanwezig in het gebouw.

● De eindfactuur voor de warmtepomp dateert van 1 juli 2022 of later.

Certificering: De installatie of validatie van de warmtepomp moet worden uitgevoerd door een Rescert-installateur. De installateur moet beschikken over minstens één van de volgende certificaten:

lijst van gecertificeerde installateurs (RESCert) voor warmtepompen

lijst van gecertificeerde installateurs voor ondiepe geothermische systemen

Bedrag

Indien je benieuwd bent naar welke premies je kan aanvragen en welk premiebedrag je mogelijk ontvangt, raden we je aan om de simulator 2023 te raadplegen. Het bedrag is afhankelijk van de aard van het gebouw en wie het aanvraagt.

Concreet gaat het om deze maximumbedragen:

● Lucht-luchtwarmtepomp: €300 tot €600

● Hybride lucht-waterwarmtepomp: €800 tot €3.600

● Lucht-waterwarmtepomp: €1800 tot €5400

● Geothermische warmtepomp: €4000 tot €9.600

● Warmtepompboiler: €300 tot €1.620

Hoe aanvragen

U kunt de premie digitaal aanvragen via het online loket. Voor de aanvraag zijn enkele documenten vereist.

● Voorschot-, tussentijdse facturen en eindfacturen

Attest ingevuld door de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp in een woongebouw

Attest ingevuld door de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp in een niet-woongebouw

● Europees productlabel (woningen en appartementen), pakketlabel (hybride lucht-water warmtepomp) of een bewijs van de minimale energie-efficiëntie

● Omgevingsvergunning als het gebouw aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienet vanaf 2014 of als het gebouw niet op het net is aangesloten

● EPB-aangifte als het gebouw aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienet vanaf 2014

● Technische fiche definitieve uitschakeling actieve koeling door aannemer als niet voldaan is aan de voorwaarden voor actieve koeling

● Offerte

● Foto’s voor en na

● EPC bouw/EPC verkoop en verhuur

● Betalingsbewijzen

Je moet alle documenten tot 2 jaar na de uitbetaling van de premie bijhouden. De originele documenten, de betalingsbewijzen van de facturen en de foto’s (voor en na de werken) moet je op vraag steeds kunnen voorleggen.

LET OP:

Raadpleeg de officiële informatiebronnen, zoals de website van de Vlaamse overheid, voor de volledige en meest actuele informatie met betrekking tot de premie voor warmtepompen.

Let’s start saving!

IQ Climate is gespecialiseerd in het installeren van airconditioning, warmtepompen, gasketels en onderhoud.