Airconditioning

Contacteer ons nu voor een gratis offerte!

Over airconditioning

Een airconditioningssysteem installeren biedt u niet enkel koelte doorheen de warme zomermaanden, het geeft u ook de mogelijkheid om uw woning te verwarmen tijdens de koude wintermaanden en te verfrissen aan de hand van luchtventilatie. Dankzij de regeling van de luchtvochtigheid en de zuivering van de lucht geniet u het hele jaar door van een gezond klimaat in huis. 

Misvattingen over airco’s

Een airco maakt lawaai

Kwaliteitsmerken doen hun werk zo goed als onhoorbaar. Een merk zoals Daikin heeft wandmodellen met een fluisterstil niveau van 19dB. Dit is echt fluisterstil aangezien omgevingsgeluid op rustige plaatsen al 40dB is. 

Een airco is lelijk en staat in de weg

Bij een vast airconditioningsysteem kunnen de units aan de wand of onder/in het plafond worden geplaatst. In veel gevallen worden ze zelfs zo goed als onzichtbaar in het plafond weggewerkt. 

Een airco gebruik je enkel in de zomer

Airco biedt comfort het hele jaar door. Een modern aircosysteem produceert niet enkel koude lucht maar kan de binnenlucht ook verwarmen, ontvochtigen, filteren en zelfs verversen.

Airco zorgt voor gezondheidsklachten of een verkoudheid

Niets is minder waar. Mits een deskundige installatie en goed onderhoud draagt een airco enorm bij aan het welzijn. Het werkt prestatie- en comfortverhogend. Een airco zal je ook niet verkouden maken, maar te veel luchtbeweging en een te groot temperatuurverschil tussen binnen en buiten wel. 

Airco is duur

Veel mensen gaan tijdens de warme zomermaanden impulsief een verrijdbare airco aanschaffen. Na één seizoen merkt men vaak dat zo’n systeem al stuk of versleten is.  Goedkoop gaat vaak gepaard met een verminderde kwaliteit. Het kan dus voordeliger zijn om een systeem te laten installeren van een kwaliteitsmerk. 

Airco is milieuonvriendelijk en gebruikt veel stroom

De missie van IQ Climate is het streven naar een duurzame toekomst. Wij zorgen ervoor dat al onze producten energiezuinige oplossingen bieden. Bovendien bevatten moderne aircosystemen milieuvriendelijke koudemiddelen. 

Voordelen airconditiong van IQ Climate

Klimaatregeling

Met een verwarmings- en/of koelingssysteem regelt u gemakkelijk zelf de temperatuur in huis

Energierendement

Onze systemen zorgen voor een zo hoog mogelijk energierendement en een zo hoog mogelijke efficiëntie 

Comfort

Met ons uitgebreid assortiment garanderen wij u de beste oplossing voor uw woning

Betrouwbaarheid

U kunt erop rekenen dat wij producten met de hoogste kwaliteit en betrouwbaarheid aanbieden 

Nuttige info voor je je aiconditioning installeert  

Waarom heb ik een airconditioningsysteem nodig?

Een airconditioningsysteem biedt verschillende voordelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en omstandigheden. Hier zijn enkele redenen waarom je een airconditioningsysteem zou kunnen overwegen:

 

1. Comfortabel binnenklimaat: Een airconditioningsysteem zorgt voor een aangename temperatuur en luchtvochtigheid in jouw huis, ongeacht de buitentemperatuur. Het biedt verkoeling tijdens warme zomerdagen en creëert een comfortabele omgeving om te ontspannen, werken of slapen.

 

2. Verbeterde luchtkwaliteit: Moderne airconditioningsystemen zijn uitgerust met filters die pollen, stofdeeltjes en andere allergenen uit de lucht kunnen verwijderen. Dit verbetert de luchtkwaliteit en biedt verlichting voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen.

 

3. Productiviteit en concentratie: Een comfortabele temperatuur verhoogt je productiviteit en verbetert je concentratie. Bovendien helpt een airconditioningsysteem jou om efficiënter te werken, studeren en andere taken uit te voeren door een stabiel binnenklimaat te handhaven.

 

4. Bescherming van apparatuur en meubels: Hoge temperaturen en vochtigheid zijn schadelijk voor elektronische apparatuur, zoals computers, televisies en huishoudelijke apparaten. Een airconditioningsysteem reguleert de omgevingstemperatuur en voorkomt zo oververhitting van deze apparaten. Het beschermt ook houten meubels tegen kromtrekken of vochtgerelateerde schade.

 

5. Slaapcomfort: Een goede nachtrust is essentieel voor je algehele welzijn. Een airconditioningsysteem houdt je slaapkamer op een optimale temperatuur, waardoor je beter slaapt en ‘s ochtends verfrist wakker wordt.

Hoe werkt mijn airconditioningsysteem?

Een airconditioningsysteem reguleert de temperatuur, luchtvochtigheid en luchtkwaliteit in een binnenruimte. Het systeem verwijdert warmte uit de lucht en voert het af naar buiten, waardoor een koeler en comfortabeler binnenklimaat wordt gecreëerd.

 

Dit proces wordt uitgevoerd door verschillende componenten binnen het systeem, waaronder:

 

1. Compressor: De compressor is het belangrijkste onderdeel van het airconditioningsysteem. Het comprimeert een koudemiddel, dat warmte absorbeert wanneer het verdampt, en verhoogt de temperatuur en druk ervan.

 

2. Verdamper: Het koudemiddel stroomt door de verdamper, waar het de warmte uit de lucht opneemt en verdampt. Hierdoor wordt de lucht gekoeld en ontvochtigd.

 

3. Condensor: Het gasvormige koudemiddel wordt naar de condensor geleid, waar het wordt samengeperst en de warmte afgeeft aan de buitenlucht. Hierdoor condenseert het koudemiddel weer tot vloeistof.

 

4. Ventilator: Een ventilator in het systeem blaast lucht over de verdamper en de condensor, waardoor warme lucht wordt afgevoerd en koele lucht de ruimte in wordt geblazen.

 

5. Filters: Airconditioningsystemen zijn vaak uitgerust met filters die stof, pollen, bacteriën en andere verontreinigingen uit de lucht kunnen verwijderen, waardoor de luchtkwaliteit verbetert.

 

Enerzijds biedt een airconditioningsysteem verkoeling en comfort tijdens warme periodes. Anderzijds biedt het verwarming voor de koudere periodes. Zo wordt het hele jaar door een aangenaam binnenklimaat gecreëerd.

 

Welke type airco zou ik installeren?

Er zijn verschillende types airconditioningsystemen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende types:

 

1. Mono-Split Airconditioning: Dit is het meest voorkomende type airconditioningsysteem. Het bestaat uit twee eenheden: een binnenunit en een buitenunit. De binnenunit, zoals een wandgemonteerde unit of een plafondunit, koelt de lucht in de kamer, terwijl de buitenunit de warmte afvoert. Split airconditioning is geschikt voor individuele kamers of kleine ruimtes.

 

2. Multi-Split Airconditioning: Dit systeem is vergelijkbaar met split airconditioning, maar het kan meerdere binnenunits aansluiten op slechts één buitenunit. Hierdoor kan je meerdere kamers of zones onafhankelijk van elkaar koelen of verwarmen.

 

3. Centrale Airconditioning: Dit type systeem wordt vaak gebruikt in grotere gebouwen of huizen. Het omvat een centrale eenheid die de lucht koelt en vervolgens via kanalen naar verschillende kamers distribueert. Centrale airconditioning biedt een efficiënte en gelijkmatige koeling in het hele gebouw. 

 

Het is belangrijk om het juiste type airconditioningsysteem te kiezen op basis van factoren zoals de grootte en indeling van de ruimte, de gewenste functionaliteit, energie-efficiëntie en budget.

Mono-Split of Multi-Split?

Bij het kiezen tussen een Mono-splitsysteem of Multi-splitsysteem voor airconditioning, zijn er enkele factoren waarmee je best rekening houdt:

 

1. Ruimtebehoeften: Overweeg hoeveel kamers of zones je wilt koelen. Als je alleen één specifieke ruimte wilt koelen, zoals een slaapkamer of een kantoor, kan een Mono-splitsysteem voldoende zijn. Als je meerdere kamers of zones onafhankelijk wilt koelen, is een Multi-splitsysteem geschikter omdat het meerdere binnenunits kan aansluiten op één buitenunit.

 

2. Installatiegemak: Mono-splitsysteem zijn over het algemeen eenvoudiger te installeren omdat ze bestaan uit één binnenunit en één buitenunit die rechtstreeks met elkaar verbonden worden. Voor Multi-splitsysteem moeten er extra leidingen en bekabeling worden geïnstalleerd om de verschillende binnenunits met de buitenunit te verbinden.

 

3. Kosten: Over het algemeen is een Mono-splitsysteem goedkoper in aanschaf dan een Multi-splitsysteem. Als je slechts één ruimte hoeft te koelen, kan een Mono-splitsysteem een kosteneffectieve optie zijn. Als je echter meerdere kamers wilt koelen, kan een Multi-splitsysteem efficiënter zijn dan een afzonderlijk Mono-splitsysteem voor elke kamer.

 

4. Flexibiliteit: Multi-splitsysteem bieden meer flexibiliteit omdat je meerdere binnenunits kan plaatsen en onafhankelijk kan regelen. Dit is vooral handig wanneer je de temperatuur in verschillende kamers individueel wilt aanpassen. Mono-splitsysteem zijn meer geschikt voor gerichte koeling van één specifieke ruimte.

 

5. Onderhoud: Zowel Mono-splitsysteem als Multi-splitsysteem vereisen regelmatig onderhoud. Het aantal binnen- en buitenunits kan echter van invloed zijn op de totale onderhoudskosten. Met een Multi-splitsysteem moet je mogelijk meerdere binnen- en buitenunits onderhouden.

Kan ik ook verwarmen met een airco?

Ja, alle airconditioningsystemen in ons aanbod hebben de mogelijkheid om te verwarmen naast het koelen. Deze systemen worden vaak “omkeerbare” of “warmtepomp” airconditioners genoemd. Ze werken volgens dezelfde principes als bij het koelen, maar de werking wordt omgekeerd.

 

In plaats van warmte uit de binnenruimte te absorberen en naar buiten af te voeren, kan een omkeerbare airconditioner warmte uit de buitenlucht of zelfs de grond halen en naar binnen brengen om de ruimte te verwarmen. Het proces wordt gerealiseerd door de omkeerbare werking van de compressor en de kleppen in het systeem.

 

De mogelijkheid om te verwarmen met airconditioning biedt het voordeel van een geïntegreerd systeem dat zowel koeling als verwarming biedt. Dit kan handig zijn als je een enkel systeem wilt gebruiken om het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat te creëren. Het kan ook energie-efficiënter zijn dan het gebruik van afzonderlijke koel- en verwarmingssystemen.

Let’s start saving!

IQ Climate is gespecialiseerd in het installeren van airconditioning, warmtepompen, gasketels en onderhoud.